Vasara
ir lielisks laiks piknika organizēšanai pie dabas ģimenes vai draugu lokā,
tāpēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti atgādina par
piesardzības pasākumiem drošam piknikam pie dabas:
- pārtikas transportēšanai izmantojiet somu ar aukstuma elementiem;
- grilējot
pievērsiet uzmanību produktu pagatavošanas ilgumam un temperatūrai.
Produktus piededzinot, var rasties kaitīgas un vēzi izraisošas vielas,
bet, kārtīgi neizcepot, pārtikā var saglabāties dažādi slimību
izraisītāji, kas izsauc tādus simptomus kā slikta dūša, vēdersāpes,
caureja un vemšana;
- ievērojiet
roku higiēnu! Mazgājiet rokas, pirms un pēc ēdiena gatavošanas, pirms
ēšanas, pēc rotaļām un sporta aktivitātēm, pēc tualetes
apmeklējuma. Ja nav pieejamas ziepes un ūdens, izmantojiet roku
dezinfekcijas līdzekli. Raugieties, lai roku higiēnu ievērotu arī bērni;
- atcerieties,
ka pirms ēšanas rūpīgi jānomazgā arī atrastās meža veltes, jo uz tām var
būt dzīvnieku izkārnījumu paliekas.
Vienlaikus
SPKC speciālisti ir izstrādājuši infografiku, kas apkopo biežākos mītus un
faktus par pārtikas drošību.
Tāpat
aicinām izmantot arī citus SPKC un Veselības ministrijas
izstrādātos materiālus par pārtikas drošību un roku higiēnu.
Pārtikas
drošība:
·
Informatīvais materiāls Latvijas iedzīvotājiem par ēdiena
pagatavošanu mājās
·
Infografika “Uzglabā pārtiku pareizi un droši”
·
Infografika “Ieteikumi drošai maltītei”
Roku
higiēna:
Informāciju iesūtīja: Nacionālais veselīgo pašvaldību tīkls